Dana Zakjes – recycled

In de jaren 90 van de vorige eeuw bezocht ik met een vriend de fabriek van Dana Designs. Dana Gleason, de eigenaar, ontwierp de meest robuuste rugzakken van die tijd. Bedoeld om echt zware vrachten comfortabel op de rug te dragen. In de jaren 90 werd het bedrijf overgekocht en stierf het een stille dood. In 2015 startte Dana met een nieuw bedrijf met gelijkaardige ideeën: The Mysterie Ranch.

We werden uitgenodigd om enkele rugzakken met gewicht er in te testen.  We konden zelf kiezen hoeveel gewicht er in moest zitten. Daarvoor had hij kleine zakjes gemaakt waar telkens enkele kilogram van iets in zat. Dat iets ben ik vergeten. Mais? Knikkers?

Achteraf kreeg ik drie van die zakjes – leeg – mee. Voor mij de meest universele zakjes die bijna elke tocht meegingen en nog steeds gaan.

Dana zakje (het origineel van 25 jaar oud in het groen – het zwarte heb ik net gemaakt)

Mijn fietsherstelkit, EHBO kit, toiletgerief, kookgerief, ….

Nog meer mensen wouden ze hebben – de eenvoudige zakjes die ik Dana zakjes noem. Daarom maak ik ze nu in eigen atelier.

Als materiaal gebruik ik restanten van materialen voor rugzakken, tenten, vlaggen. Sommige materialen zijn waterdicht, sommige net zeer ademend. op het moment van schrijven heb ik een partijtje cordura/spectra. Waanzinnig sterk en zeker overkill voor deze zakjes. Maar de stukken stof zijn te klein om een nieuwe rugzak van te maken. De YKK rits is wel nieuw. Alle materiaal is geslecteerd op gebied van kwaliteit om nog jaren mee te gaan.

Gewicht: Ongeveer 45 gram in cordura (zeer afhankelijk) en ongeveer 20 gram in Cuben.

Maat: 9x9x30cm

Prijs: 20 Euro (30 Euro in Cuben/Dyneema)

Bestellen via email. Leveringstijd afhankelijk van beschikbaarheid materiaal en vervolgens -first-in-first-out. Bij bestelling geef ik een idee.

Kies voor een lokale handelaar, er zijn wel meer merken die gelijkaardige zakjes maken. Opteer voor duurzame materialen, made in Europe.