Ontwikkeling van de lichtste trekrugzak

Ooit was ik op een designbijeenkomst voor rugzakontwerpers. We kregen daar de opdracht de lichtst mogelijke rugzak te ontwerpen. Het idee achter de rugzak waar ik nu aan werk is dus al 20 jaar oud. Of meer. Maar intussen met veel meer kennis ter zake doorontwikkeld.

Hier zijn enkele principes:

  • Moet op de heup gedragen worden
  • Bedoeld om met slaapzak, matje en lichte tent op stap te gaan
  • Regenbestendig

Dit is een oefenproject – want ik heb een nieuwe stikmachine. Die staat weliswaar in een onverwarmde ruimte – en op het moment van schrijven is het buiten -10 graden. Gelukkig bevriest de smeerolie van de machine niet 🙂

Een derde van de tijd is het ontwerpen. Op papier uittekenen van de patronen – om daarna een nieuwe versie te kunnen maken. Het meest tijd verlies ik door van idee te veranderen. Door nieuwe inzichten waardoor de patronen veranderd moeten worden.

Materialen zoeken was ook een derde van de tijd. Ik koos voor Dyneema (vroeger Ruben) genoemd van 34gram/m. Lichter bestaat ook – ik zou wellicht enkele grammen kunnen sparen door op enkele plaatsen een lichtere versie te gebruiken. Maar dan moet ik nog meer aankopen. Webbing – spanbandjes – wegen zeer veel in vergelijking met de Dyneema stof. Die heb ik vervangen door Dyneema touwtjes met een zeer lichte tentspanner. Behalve aan de heupband.

Het zwaarst is waarschijnlijk de ritssluiting. Een YKK NR5. Een maatje kleiner zou beter (lichter) zijn, maar heb ik momenteel niet op voorraad.

Het stikken ging moeizaam. Niet alle patronen waren perfect uitgerekend. Ik maakte wel eens een foutje – of veranderde van gedachten. Niet het stikken, maar wel het terug uit elkaar halen van een gestikte naad vroeg tijd.

Wat heb ik geleerd:

  • Bandlus (webbing) wegen erg veel. Dat wist ik al – ik heb ooit een rugzak van een bekend merk gedemonteerd en stelde vast dat daar een hele kilo bandlus op zat.
  • De body van de rugzak weegt amper 38 gram. Het grootste deel van het gewicht gaat naar schouderbanden en heupbanden. Door de EVA foam die er in zit.
  • De schouderbanden wegen elk 7,5 gram. Wow!
  • De heupband – die ik wat te kort hebt gemaakt – is een van de comfortabelste die ik ooit maakte. Mijn volgende rugzakken – ook de zwaardere – zullen een gelijkaardige heupband hebben.
  • Als ik de rugzak aan andere wil verkopen dan moet ik enkele zaken in de productie veranderen. Minder onderdelen om sneller te kunnen stikken. Het zal nog steviger zijn ook. Maar met iets meer afval. En dat is tegen mijn principes. Daar moet ik nog wat op vinden.