Ridge Pack Ultralight

Zo’n 20 jaar geleden probeerden enkele enthousiastelingen de lichtst mogelijke trekkingrugzak te maken. De mijn was absoluut het lichtst, maar ook het minst commercieel. 450 gram voor een redelijk comfortabele rugzak. Bovendien waterdicht en een goede steun op de heupen.

Ridge pack UL – the original

IK maakte hem bij de Bach fabriek die toen nog in Ierland was. Daarom het Bach label. Het idee is eenvoudig. Mijn slaapmat, een Ridge Rest (vandaar de naam van de rugzak) oprollen met een grote holte in het midden. Die holte gebruiken voor het stockeren van tent, kleding en ander materiaal.

De twee velcro’s op de top zijn voor een optioneel topcompartiment. Een rond zakje dat frisbee capaciteiten heeft.

Op de bodem is rondom een strook mest dat alle water dat langs de zijkant binnenkomt meteen uit de rugzak laat lopen.

Ondertussen heb ik een eigen naaimachine en heb ik Dyneema (Cuben Fibre) in huis. Met alle kennis die ik heb opgedaan heb ik een eerste remake van deze rugzak gemaakt. Geen 450 gram, wel 120 gram voor de zelfde grootte, hetzelfde comfort en misschien iets sterker. Visueel trekt dit materiaal op niet veel.

Ridge Pack UL – super light

Het VX04 materiaal ver vervangen door Cuben, de webbing is vervangen door dyneema touwtjes, de heupband heeft een compactere, maar voorgevormde foam.

Ridge Pack UL – nog wat naadjes en kantjes om te verbeteren

Ik denk niet dat ik deze rugzak commercialiseer – tenzij er vraag naar is. Dan is er wel extra wachttijd – ik weet intussen een techniek om de rugzak nog sterker en lichter te maken met nog minder onderdelen. Misschien komt die op 110 gram uit.