blog

De 5P’s voor duurzame groei

The 5P’s for sustainable growth

Er is heel wat te doen over duurzame groei. Duurzaamheid is een breed concept dat verschillende betekenissen heeft voor verschillende mensen. Voor sommigen gaan het over ecologie, voor anderen over sociale gelijkheid of een duurzaam financieel inkomen.

Daarover heb ik hier  een interessant artikel geschreven.

Marketing mix

Om je te helpen om te verduurzamen hebben we de 5P’s ontwikkeld. Dat is een structuur die wat doet denken aan de klassieke 4P’s uit de marketing (Product, Price, Place, Promotion – soms aangevuld door Politics en Power). Maar dit soort marketing is uit de oude tijd – ze draagt weinig tot geen verantwoordelijkheid.

De 5P’s voor duurzame groei

De 5P’s voor duurzame groei is geen marketing mix. Het is een breed beeld van duurzaamheid voor bedrijven en gewone mensen zoals jij en ik.

Het gaat over mensen, over de planet, over welvaart, plezier en passie. In het Engels: People, Planet, Prosperity en Passion. In willekeurige volgorde. Ze zijn namelijk allemaal van belang. En wanneer je deze mix toepast kan het positieve effect dat je creëert verveelvoudigen.

Planet

“Planet” (planeet) is het ecologische aspect van het verhaal. We bekijken jouw impact op de planeet, nu en in de toekomst. We proberen niet alleen de ecologische voetafdruk te verminderen. Belangrijke is onze positieve impact te vergroten. Voor daŭranta doe ik soms een 5P audit bij catering bedrijven. Alleen al op het gebied van “Planet” meten we het duurzaamheidsgehalte van de catering op meer dan 30 punten. Het geeft een duidelijk beeld waar een bedrijf staat en wat het kan doen om te verbeteren.

 

hands-1080792_960_720

people

De mens (People) gaat ov er de sociale impact van jouw acties. Die meten we weer op verschillende niveau’s. Zowel lokaal als internationaal. Het gaat bijvoorbeeld over “fair trade” aankopen. Al is “fair trade” meer dan de handel met landen uit het “arme zuiden”. Het is net zo belangrijk dat ook onze eigen boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

En op het werk? Heeft iedereen de kans zichzelf te ontwikkelen? Staat jouw bedrijf open voor verschillende meningen, religies, cultuur, geslacht, …

Prosperity

Met de P van Prosperity (welvaart) gaan we naar de positieve impact. We kijken naar de bijdragen die je levert voor jezelf, jouw relaties en het milieu. In de meeste literatuur staat deze P voor “Profit” (winst). Dat klopt gedeeltelijk, maar het is niet compleet. In ons huidige economische systeem – of je dat nu leuk vindt of niet – tel je niet mee als je meer geld uit geeft dan wat er binnen komt. Dat is niet duurzaam. Geld verliezen is geen zaken doen. Dan is het erg moeilijk im een positieve impact te bereiken.

Maar het gaat niet alleen over geld verdienen. Tot op welk niveau draag je bij aan de winst van anderen? Denk je in win-win termen? Of beter: win-win-win (jij, jouw partner en de wereld).

Passion

Passie is wat je motiveert om steeds verder te verduurzamen. Het geeft je energie. Met de kracht van passie kunnen jouw idealen groen en verwezenlijkt worden. Het gaat er over jouw persoonlijke missie te volgen, een bedrijfsmissie te creëren en te onderschrijven – een gezinsmissie te volgen. Passie in duurzaamheid gaat over het intern dragen van deze waarden.

Pleasure

Passie is iets intern. Plezier (Pleasure) is wat zich aan de buitenkant toont. Wat niet wil zeggen dat je het niet intern voelt. De P van Pleasure is wat mensen aantrekkelijk vinden aan jou of jouw bedrijf. Daarom komen ze graag bij jou en willen ze zich graag door jou laten inspireren.

Feeling happy is important for sustainable growth
Feeling happy is important for sustainable growth

Dit is de sleutel om jouw positieve impact exponentieel te doen groeien. In zekere zin is de P van Pleasure de krachtigste van alle 5P’s. Net omdat ze zo aanstekelijk werkt tegenover andere mensen. En spijtig genoeg wordt dit het meest vergeten.

Het is geen snelle methode

De 5P’s zijn geen fast-food voor verduurzaming. Ze dragen bij tot bewustwording. Door de 5P’s te gebruiken creëren we klaarheid en ontdekken we hoe we op een gemakkelijke manier grote stappen kunnen zetten naar verduurzaming in onze eigen omgeving. Thuis, bij de familie, bij vrienden en op het werk.

Ga je gang! Maak het leuk  – dat is de beste manier om verder te gaan. Inspireer jouw vrienden en collega’s om mee te doen. Maak samen plezier en inspireer nog meer mensen.

Dank je wel,

Jakob De Proft

 

Geef een reactie