Een trekrugzak passen

Passen ? Hoezo ? waarom ? Schoenen moet je passen, maar een rugzak ?

Ho, stop, fout. Een rugzak moet je passen voor je hem koopt. Ik leg je verder uit hoe je dit best doet.

Heb je reeds een rugzak? Geen probleem – lees verder – je krijgt een heleboel tips mee om de rugzak zo comfortabel mogelijk mee te nemen.

Eerst dit – vergeet leuke kleurtjes, allerlei zakjes hier en daar. Vergeet indrukwekkende verhalen over het ontwerp en draagsysteem van de rugzak. Het draait om jou. Jij wil met jouw materiaal comfortabel op trektocht gaan.

Aan vreemde, minder- of meer opzichtige kleuren, dan wen je uiteindelijk aan. (Behalve dan mocht je militair zijn, of ornitholoog, …)

Aan een zakje meer of minder, daar wen je uiteindelijk aan.

Maar een rugzak die niet lekker zit – kan je daar aan wennen? Kan je wennen aan schoenen die absoluut niet prettig zitten? Mogelijk is er een inloopperiode, of kunnen we nog één en ander bijstellen. Maar de eerste stap voor aankoop is… NEE – niet passen, dat is de tweede stap.

Eerst moet je goed weten wat je wil. Waarom wil je een rugzak kopen? Maak je graag meerdaagse trektochten met tent en kookvuur? Of maak je huttentochten door de Alpen. Misschien wandel je wel te voet naar Compostella? Dat bepaalt allemaal mee de grootte en het type van rugzak.

Hier hebben we het over het passen van een trekrugzak – al dan niet voor de aankoop. 

Eerst zoeken de juiste maat voor jou. Maat? Hoezo, rugzakken zijn toch verstelbaar?

Een beetje wel – zowel elk verstelsysteem is bedoeld als een soort fijnafstelling. Maar diezelfde rugzak zal misschien mij wel passen – een gemiddelde man van 1.80 – maar daarom geen gemiddelde basketbalspeler, of een gemiddelde vrouw.

Jouw lichaamslengte is geen zuivere indicatie voor de maat rugzak die je nodig hebt. Het gaat over de lengte van jouw rug.

Het heupbeen is het sterkste been van je lichaam. Dat is het fundament waarop we de rugzak verder zullen bouwen.

Een rugzak steunt – afhankelijk van type en gebruik tussen 60% en 90% op de heupen. NIET OP DE SCHOUDERS

De heupband komt een beetje boven het heupbeen uit te steken. Zo zakt deze niet naar beneden.

Zet je hem te laag? Dan zal de heupband gaan wringen op jouw beenspieren. Te hoog? Zorg dan dat het toilet steeds in de buurt is. Jouw darmen zijn tenslotte geen spieren of beenderen.

Zetten we de rugzak op de juiste plaats op de heupen, dan komt het stabilisatieriempje enkele centimeters boven de schouders uit. Het loopt in een hoek tussen 30 en 50 graden naar boven toe.

Zo een stabilisatieriempje zit meestal vast gestikt. Daarmee kan je de rugzak comfortabel tegen de rug aantrekken.

Komt het echter te hoog, dan kan je de rugzak niet aantrekken, maar trek je de schouderbanden omhoog. En – eigenlijk – dit voelt niet echt prettig aan!

Komt het bandje te laag, dan kan je de rugzak helemaal niet dichter tegen de rug aantrekken, maar je krijgt alleen maar meer druk op de schouder. En dat is tenslotte wat we niet willen.

Soms is dit bandje in hoogte verstelbaar. Dit is relatief goed verstelsysteem voor een rugzak die door meerdere mensen gebruikt wordt. Maar vooral voor kleine mensen zit die meestal niet erg lekker, omdat het interne frame tegen het hoofd kan stoten.

De meeste merken bieden van elk model verschillende ruglengtematen aan. Soms S, M, L – soms 1-2-3 en nog meer bestaat hetzelfde model in verschillende inhoudsmaten (45,55,65 bijvoorbeeld). In praktijk zal de grootste inhoud beter geschikt zijn voor mensen met een lange rug – en visa versa. 

OK – we hebben de lengte bepaalt. Nu beginnen we er aan.

Nu pas? – Tsja, het werk van een rugzakoloog is soms uitgebreider dan het lijkt.

Eerst kijken we of de heupband past. Past die mooi rondom de heup – zonder grote open gaten? 

Is die niet te lang – en raken de linker en rechterband elkaar bijna aan?

Of net te kort – en komen de heupbanden niet volledig over het heupbeen?

Pas de rugzak met een realistisch gewicht. 15k kilogram? Zit die dan nog lekker op de heupen?

Let niet op de rest. Daar komen we nog toe…

OK – de schouders… Is de lengte van de schouderbanden goed ingesteld? Te kort – dan komt het eind van de schouderband net onder de oksels. Te lang – dan komt die ver onder de oksels door.

Een    andere manier om dit te bekijken is de voorgevormde curve die de meeste fabrikanten in hun schouderbanden aanbrengen. Dikwijls ander voor vrouwen als voor mannen.

Maar het resultaat is gelijk. De band moet zonder wringen – erg natuurlijk over de schouders heen lopen.

DIT KAN DIKWIJLS INGESTELD WORDEN. Tijdens deze fase van het pasproces komt de instelbaarheid van de rugzak van pas. 

Heel wat rugzakken hebben een vestelsysteem.  Bij bijna elk merk is dit anders.

Het komt er op neer dat je de lengte van de schouderbanden kan instellen.  Achter je rug zit dikwijs een systeem waarmee je de schouderband op (langer) en neer (korter) kan bewegen.

Een andere mooie indicatie is de bevestiging van het stabilisatieriempje boven op de schouderband. Dat moet ongeveer recht boven de schouder zitten – beter nog net iets er voor. Ook deze bevestiging is bij vele rugzakken verstelbaar.

OK –we hebben de lengte, de heupband en de schouderbanden. Nu nog het borstriempje.

Die zit er op om de schouderbanden wat naar binnen te trekken.

Schouderbanden hebben de neiging om naar buiten te glijden. Dat kan na een poosje erg hinderlijk worden. Van nature steken we daarom onze handen achter de schouderbanden en trekken ze wat naar binnen.

Een borstriempje lost dit op. De juiste hoogte ervan (doorgaans instelbaar) is net onder de oksels. Niet te laag – daar werkt het niet (en stoort het de dames). Niet te hoog, daar zit het te dicht tegen de nek.

Hebben we nu alles? Bijna! Na al dit instelwerk zullen tijdens het aankoopproces wel enkele rugzakken zijn weggevallen.  Rugzakken die niet op jouw rug passen.

Wat we nog niet hebben is de vorm van de rugzak. Een rugzak zit meestal lekker als die mooi de vorm van jouw rug volgt. Doorgaans zijn deze meer of minder naar een gemiddelde rug voorgevormd.

En als die jou echt niet lekker zit aan de rug? Dan zijn er twee opties – sommige rugzakken zijn “vervormbaar” – sommige niet. Doe in dit laatste geval beroep op de eerste soort.

In het draagsysteem zit dikwijls een (soms twee) aluminium latten. Die kan je er uit nemen en helemaal vormen naar de rug.

De BACH rugzakken zijn hier voor ontworpen. Ze maken het verschil met de meeste andere merken.

Trek de rugzak even aan en kijk tot op welke hoogte de aluminium staven boven jouw schouders uitkomen. Of beter, waar ze onderaan beginnen.

Neem ze uit de rugzak. Dikwijls achter een ritssluiting en achter een klittenband. ONTHOUD HEEL GOED HOE JE DEZE ER TERUG IN MOET STEKEN.

Beginnen onderaan – rekening houden met waar je onderaan moet beginnen – kan je deze (staaf of staven) helemaal naar de rug plooien. Zorg dat deze zachtjes – niet overdreven – in de holte van de rug komt. 

Zodra je boven de schouder uitkomt plooi je de staven een beetje van de rug weg. Zo stoort de rugzak niet in de nek.

De staven plooi je makkelijk boven je knie.

In het geval van twee staven moet je er goed op letten dat links en recht identiek zijn.

Zo, we zijn er. Bijna toch?

Nog niet dan? Wel – let er nog op hoe je de rugzak laadt. Ook dat heeft grote invloed op het comfort van de rugzak.

Dat is voor een andere keer.